Початок Різдвяного посту

У неділю Свята Православна церква відзначала день Апостола Пилипа і благословляла своїх парафіян на заговіння різдвяного посту, який триватиме від 23 листопада до 7 січня. Заговіння означає, що у цей день можна споживати усі продукти без винятку, а вже сам піст має свої особ¬ливості, на благо душі і тіла.

Щоб гідно зустріти зимові свята — Різдво Христове. Новий рік та Йордань або Богоявлення Господнє — церква прагне підготувати віруючих у отриманні у всьому. Насамперед люди повинні не перевантажувати свого шлунка, не давати волі власному язику, який постійно стає нашим ворогом. Треба також утримуватись від спиртних напоїв, паління цигарок, вживання поганих слів. А найбільше виснажує нашу душу безмірне зловживання теле- і радіопередачами дратівливого тону. Будьмо ж розумними і стриманими у життєвих забаганках частіше орієнтуймося на церковні поради.

Ступені суворості різдвяного посту

— Пісні дні — середа, п’ятниця. Забороняються м’ясні і молочні продукти;

— Позвіл на олію — понеділок, вівторок, четвер, субота. День пісний, але воісивається рослинна олія;

— дозвіч на рибу і олію — неділя. День пісний, але вживається рослинна олія та риба;

— загальниия — Різдво Христове. Новий рік, Йордань, дозволяється їсти всі продукти навіть у середу п’ятницю.

Ці ступені стосуються лише Пилипового посту. Хто має бажання очистити свою душу, нехай користується вищезгаданими вказівками. Люди, які вагаються, чи зможуть виконати все рекомендоване, нехай хоч трішечки стараються утримуватися від різних життєвих зловживань, мають у всьому якусь міру. Розумний піст ще нікому не зашкодив, навпаки, він приносить людському організму омолодження і бадьорість. Колись наші діди добросовісно ставилися до цього, у Різдвяний піст збиралися по хатах, співали церковні псалми, розповідали повчальні історії, а діти, сидячи по куточках, вслухаючись у них. засинали. Господиня частувала вечірників вареною квасолею та квасом. Та особливо важливим було те, що всі учасники розмов регулярно відвідували церкву. Чоловіки ставали в ній праворуч, жінки — ліворуч, священик для них був і вчителем, і духовним батьком — усім для всіх (1 Кориф;9 гл; 22 ст.). Боже милий, яка в ті часи торжествувала радість! Люди браталися, на кожному кроці співали народні пісні, хоч інколи нелегко їм жилося.

Повернуся ще раз до теми постування. Є розповідь про жінку, яке тяжко хворіла і останню надію покладала на відвідання святого старця-молитвенника. який перебував у монастирі. Прибувши до нього, хвора почула пророчі слова через свого чоловіка, котрий удостоївся бути на прийомі у святого. Той сказав: «Нехай вона ні на кого не злиться, подає бідним, милостиню, усердно молиться і постить, тоді Бог П оздоровить». Усе це збулося: жінка не лише одужала фізично, але й духовно просвітилася. Сьогодні ми маємо мало Божої благодаті, бо грішимо і не прагнемо змінитися на краще, тому і хворіємо. У хворобах шукаємо не Бога чи добросовісного лікаря а, мов віл на заріз, йдемо до різних провидиць , чаклунів. Пам’ятаймо: постом і молитвою Господь може оздоровить віруючого або послати хорошого лікаря.

Православна церква усім вам щиро бажає щасливо та плодотворне пройти цей піст, щоб з чистим і добрим серцем зустріти Різдво Христове.

прот. Михаїл

Автор: Василий Боровой

Известный блогер. Публикую статьи в различных интернет изданиях с 2007 года. Пишу на разные актуальные и интересные темы. Эксперт в сфере ведения блогов, информационных и новостных сайтов.

Полезная статья

Благовещение Богородицы. Проповедь

Во имя Отца, Сына и Святаго Духа! Сегодня сердце наше радуется и душа поет, потому …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *