Про висоту і глибину (апостоли Петро і Павло)

В день пам’яті святих первоверховних Апостолів наводиться саме той випадок з життя Петра, коли на запитання Господа: «За кого ви Мене приймаєте?» — Він дав відповідь: «Ти — Христос, Син Божий». І тоді Господь сказав: «Блаженний ти, Симоне, сину Іонин», але блаженний зовсім не тому, що ти такий розумний, що своїм розумом все зрозумів. «Блаженний ти, Симоне, сину Іонин, бо не тіло і кров тобі це повідали, але Отець Мій, що єси на небесах». Бог нічого не робить безцільно і не марнує Свої дари даремно. А значить, блаженство Петра в тому, що хоча і не досконалий він був тоді по плоті і по розуму, але Бог побачив саму глибину його душі, і йому одному відкрив істину про Свого Сина.

Хоча інші, мабуть, були сильнішими Петра. Адже не когось, а того ж Петра плоть і кров змусили тут же перечити Господу, а згодом — тричі відректися від Нього. І все ж те, що він пізнав Госопода, нікуди не поділося. І хоча упав Петро своїми справами, своєю плоттю, але той же Петро на болісні питання воскреслого Ісуса: «Симоне Іонин чи ти любиш Мене? »- з самої цієї глибини відповідає:« Ти все відаєш; Ти знаєш, що я люблю Тебе ». Так, Господь все знає, навіть те, чого не знає сама людина, і тому Він навіть після зради не зняв з Петра обітниці, одного разу даної: «Ти — Петро, ​​і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її ».

Павла ж Господь угледів ще на більшій глибині, коли той був лютим гонителем церкви. Але одним дотиком, одним питанням: «Савле, чого мене гониш?» — Господь відродив його до життя. І ось вже і Петро, ​​і Павло роблять одну справу Божу, відрікаючись від плоті і крові, приносячи себе в жертву Богові.

У Божій людині немає лукавства, вона усім відкрита. І якщо людина тілесна хвалиться, що цар обсипає її всякими благами, Божий слуга хвалиться, що він « був більше у працях, у ранах, у темницях, і багаторазово при смерті ». Інші хваляться, що цар виконує кожні їх прохання. А Божий слуга не приховує, що Господь не послухав його триразовим молитвам і не видалив ангела сатани, який пригнічував його.

І поступово, перетворюючи плоть і кров, Господь підносить Своїх обранців. Навіть до того, що ще за життя показує рай і дає чути «невимовні слова, яких не можна людині». Мало того: Він дає і самі «ключі Царства Небесного» і каже: «Що зв’яжеш на землі, те буде зв’язане на небесах; і що на землі ти, то буде на небі».

Так, в кожній людині є глибина, та сама яку ми не помічаємо. Проте це ти, і ніхто інший. І спочатку один тільки Бог бачить, як, наприклад, у рибака Симона криється «камінь» Петро, ​​і як у гонителя Савла схований «обраний сосуд», Павло. І починає Господь класти підставу Своїй Церкві саме з цієї потаємної глибини. І Божа людина тому свята, що як би високо не підніс Бог, її розбите серце завжди на глибині колишнього падіння. Павло говорив про себе, що «недостойний зватись апостолом, бо я переслідував був Божу Церкву» (1Кор.15, 9). А Петро до самої смерті плакав, чуючи спів півня.

Якщо полеглому Господь говорить: «згадай, звідки ти впав» (Откр.2, 6), то і звеличений повинен пам’ятати, звідки підніс його Господь, щоб воістину «ні висота, ні глибина» не могли відлучити «від любові Божої в Христі Ісусі Господі Нашому »(Рим.8, 39).

Автор: Василий Боровой

Известный блогер. Публикую статьи в различных интернет изданиях с 2007 года. Пишу на разные актуальные и интересные темы. Эксперт в сфере ведения блогов, информационных и новостных сайтов.

Полезная статья

Яке місце смерть займає в житті людини

Про смерть, напевно, написано і сказано практично все, і додати до цього що-небудь важко. Однак, …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *