Строгість має бути розумною

Коли відбувається Божественна літургія, священик словами Церкви, словами самого Бога виголошує: «Зі страхом Божим і вірою приступіть». Господь закликає всіх приступати до Святої Чаші. Звичайно, ми не в праві відштовхувати людей від святого причастя і від храму. Тільки тяжкі гріхи можуть служити причиною відлучення від Церкви. Наш обов’язок допомогти усвідомити людині її гріхи (рефрераты на церковные темы).

Святі апостоли говорять про те, що є гріхи, що ведуть до смерті, і є ті, які не ведуть до смерті. Старі люди смиренно несуть тягар віку і хвороб, тяжкість несправедливості, яка нас оточує. Множити ці скорботи ще й у церкві, звичайно, це прояв якоїсь духовної короткозорості. Літні люди мають страху Божого набагато більше, ніж багато сучасних людей, людину треба зрозуміти і підтримати. Строгість має бути розумною. Ригоризм і жорсткість в Церкві не повинні мати місця. З будь-яким прийшли священик має бути привітним і доброзичливим. Він повинен радіти, що людина прийшла в Церкву і може виконати заклик Христовий стати причасником Тіла і Крові Христової.

Якщо так сталося, що в храмі несправедливо вчинили з вашими близькими, підтримайте і утіште їх. Треба для них потрудитися: сходити в храм, поговорити з батюшкою, розповісти йому ситуацію, домовитися про час, коли можна до нього прийти, тобто підготувати грунт, щоб не було якихось безглуздих зіткнень. Не можна говорити «Бог не пускає » — Господь всіх закликає до Себе. Тільки наша гріховність віддаляє нас від Бога, а вічне невдоволення, наша крайня недалекоглядність і упертість, самолюбство і наше виховання штовхають нас робити неправильні висновки.

Бачити гріх людини віруючої — співробітника храму, священика — важке випробування нашої віри. Але треба твердо розуміти, що Бог нас чекає, що Христос за нас помер. Не можна забувати, що ми йдемо до Христа Спасителя в церкву, створену Ним нашого ради спасіння. Постарайтеся пробачити допущену до вас несправедливість, потерпіть і не сумнівайтеся, що Милостивий Господь вкаже і Вам дорогу до храму.

Протоієрей Олександр Ільяшенко, настоятель храму Всемилостивого Спаса, голова редакційної ради порталу «Православ’я та світ».

Похожие записи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Заполните поле
Заполните поле
Пожалуйста, введите корректный адрес email.
Вы должны согласиться с условиями для продолжения

Меню