Строгість має бути розумною

Коли відбувається Божественна літургія, священик словами Церкви, словами самого Бога виголошує: «Зі страхом Божим і вірою приступіть». Господь закликає всіх приступати до Святої Чаші. Звичайно, ми не в праві відштовхувати людей від святого причастя і від храму. Тільки тяжкі гріхи можуть служити причиною відлучення від Церкви. Наш обов’язок допомогти усвідомити людині її гріхи (рефрераты на церковные темы).

Святі апостоли говорять про те, що є гріхи, що ведуть до смерті, і є ті, які не ведуть до смерті. Старі люди смиренно несуть тягар віку і хвороб, тяжкість несправедливості, яка нас оточує. Множити ці скорботи ще й у церкві, звичайно, це прояв якоїсь духовної короткозорості. Літні люди мають страху Божого набагато більше, ніж багато сучасних людей, людину треба зрозуміти і підтримати. Строгість має бути розумною. Ригоризм і жорсткість в Церкві не повинні мати місця. З будь-яким прийшли священик має бути привітним і доброзичливим. Він повинен радіти, що людина прийшла в Церкву і може виконати заклик Христовий стати причасником Тіла і Крові Христової.

Якщо так сталося, що в храмі несправедливо вчинили з вашими близькими, підтримайте і утіште їх. Треба для них потрудитися: сходити в храм, поговорити з батюшкою, розповісти йому ситуацію, домовитися про час, коли можна до нього прийти, тобто підготувати грунт, щоб не було якихось безглуздих зіткнень. Не можна говорити «Бог не пускає » — Господь всіх закликає до Себе. Тільки наша гріховність віддаляє нас від Бога, а вічне невдоволення, наша крайня недалекоглядність і упертість, самолюбство і наше виховання штовхають нас робити неправильні висновки.

Бачити гріх людини віруючої — співробітника храму, священика — важке випробування нашої віри. Але треба твердо розуміти, що Бог нас чекає, що Христос за нас помер. Не можна забувати, що ми йдемо до Христа Спасителя в церкву, створену Ним нашого ради спасіння. Постарайтеся пробачити допущену до вас несправедливість, потерпіть і не сумнівайтеся, що Милостивий Господь вкаже і Вам дорогу до храму.

Протоієрей Олександр Ільяшенко, настоятель храму Всемилостивого Спаса, голова редакційної ради порталу «Православ’я та світ».

Автор: Василий Боровой

Известный блогер. Публикую статьи в различных интернет изданиях с 2007 года. Пишу на разные актуальные и интересные темы. Эксперт в сфере ведения блогов, информационных и новостных сайтов.

Полезная статья

Благовещение Богородицы. Проповедь

Во имя Отца, Сына и Святаго Духа! Сегодня сердце наше радуется и душа поет, потому …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *